Skip to content
NASCAR WHELEN EURO SERIES

2018 NASCAR WHELEN EURO SERIES - ROUNDS 2&3
NASCAR GP ITALY - AUTODROMO DI FRANCIACORTA, BRESCIA

DOWNLOAD IN PDF | RACE CENTER

 

Thursday, May 17

 

08:00 All PADDOCK OPENS for installation of teams in pit-boxes
13:00 – 18:00 All CARS TECHNICAL INSPECTIONS (Technical pit-boxes, according time to appear)
16:00 – 16:15 Elite Club DRIVERS REGISTRATIONS (Briefing room)
16:15 – 16:30 Elite Club MANDATORY ELITE CLUB BRIEFING Drivers / Crew-chiefs (Briefing room)
16:30 – 16:45 Elite Club MANDATORY ELITE CLUB TRACK DISCOVERY (Pitlane exit)
17:15 – 17:45 Elite Club SESSION 1 (30 min)
17:55 – 18:25 Elite Club SESSION 2 (30 min)
 

Friday, May 18

 

08:00 – 09:00 Elite 1 & 2 DRIVERS REGISTRATIONS (Race Control Tower – ground floor)
09:00 – 11:00 Elite 1 & 2 PRIVATE PRACTICES (120 Min)
11:45 All MANDATORY BRIEFING SIGN-ON Drivers / Crew-chiefs / Spotters (Briefing room)
12:00 – 12:30 All MANDATORY BRIEFING Drivers / Crew-chiefs / Spotters (Briefing room)
13:30 – 14:00 Elite 1 PRACTICE (30 min)
14:05 – 14:35 Elite 2 PRACTICE (30 min)
16:00 – 16:30 Elite 1 FINAL PRACTICE (30 min)
16:35 – 17:05 Elite 2 FINAL PRACTICE (30 min)
17:30 – 21:30 All TIRES REGISTRATION AND PARC FERME (Tire Parc Fermé)
17:30 – 18:00 Elite Club SESSION 3 (30 min)
 

Saturday, May 19

 

08:45 – 09:15 All TIRES COLLECTION from Parc Fermé
09:15 – 09:50 All PRE-QUALIFYING INSPECTIONS (In Pit-lane)
09:50 All PRE-GRID OPENS (cars must park in pit-lane in order of Elite 1 combined practices)
10:00 – 10:10 Elite 1 QUALIFYING (10 min)
10:15 – 10:20 Elite 1 SUPERPOLE (5 min)
10:30 – 10:40 Elite 2 QUALIFYING (10 min)
10:45 – 10:50 Elite 2 SUPERPOLE (5 min)
10:50 All POST QUALIFYING INSPECTIONS (Technical Pit-Boxes et Parc Fermé)
12:20 Elite 1 PRE-GRID OPENS (cars in pit-lane – Drivers ready in their cars)
12:25 Elite 1 Cars move on fast lane in grid order
12:30 Elite 1 Green at Pitlane, all cars go to the grid (1 lap only)
12:40 – 13:10 All GRID WALK & AUTOGRAPH SESSION
12:40 – 13:10 Elite 1 PRE-RACE INSPECTIONS (On the grid)
13:10 Elite 1 Drivers Introduction
13:19 Elite 1 National anthems (USA followed by Italy)
13:22 Elite 1 Drivers in their cars, Music and race presentation
13:23 Elite 1 Introduction special guests
13:25 Elite 1 Show Pompom Girls, on the grid
13:27 Elite 1 Track evacuation (except 1 crew member per car)
13:28 Elite 1 Introduction Grand Marshall
13:29 Elite 1 “Drivers Start your engines” by race Grand Marshall
13:30 – 14:10 Elite 1 ELITE 1 SATURDAY RACE (25 LAPS – 63.00 Km) – Green Flag 1 Pace lap
14:10 Elite 1 POST RACE INSPECTIONS (Technical Pit-Boxes et Parc Fermé)
16:00 – 16:50 Elite 2 PRE-RACE INSPECTIONS (In teams’ pitboxes)
16:35 Elite 2 PRE-GRID OPENS (cars in pit-lane – Drivers ready in their cars)
16:45 Elite 2 Cars move on fast lane in grid order
16:50 Elite 2 Green at Pitlane, all cars go to the grid (1 lap only)
16:53 Elite 2 Introduction special guests
16:55 Elite 2 Show Pompom Girls, on the grid
16:57 Elite 2 Track evacuation (except 1 crew member per car)
16:58 Elite 2 Introduction Grand Marshall
16:59 Elite 2 “Drivers Start your engines” by race Grand Marshall
17:00 – 17:40 Elite 2 ELITE 2 SATURDAY RACE (25 LAPS – 63.00 Km) – Green Flag 1 Pace lap
17:40 Elite 2 POST RACE INSPECTIONS (Technical Pit-Boxes et Parc Fermé)
18:15 – 19:15 All TIRES IN PARC FERME (Michelin pit-box)
 

Sunday, May 20

 

08:50 – 09:20 All TIRES COLLECTION from Parc Fermé
09:50 – 10:00 All WARMUP (10 min)
10:15 – 10:50 Elite 2 PRE-RACE INSPECTIONS (In teams’ pitboxes)
10:45 Elite 2 PRE-GRID OPENS (cars in pit-lane – Drivers ready in their cars)
10:47 Elite 2 Cars move on fast lane in grid order
10:50 Elite 2 Green at Pitlane, all cars go to the grid (1 lap only)
10:53 Elite 2 Introduction special guests
10:55 Elite 2 Show Pompom Girls, on the grid
10:57 Elite 2 Track evacuation (except 1 crew member per car)
10:58 Elite 2 Introduction Grand Marshall
10:59 Elite 2 “Drivers Start your engines” by race Grand Marshall
11:00 – 11:40 Elite 2 ELITE 2 SUNDAY RACE (25 LAPS – 63.00 Km) – Green Flag 1 Pace lap
11:40 Elite 2 POST RACE INSPECTIONS (Technical Pit-Boxes et Parc Fermé)
13:15 Elite 1 PRE-GRID OPENS (cars in pit-lane – Drivers ready in their cars)
13:25 Elite 1 Cars move on fast lane in grid order
13:30 Elite 1 Green at Pitlane, all cars go to the grid (1 lap only)
13:40 – 14:10 All GRID WALK & AUTOGRAPH SESSION
13:40 – 14:10 Elite 1 PRE-RACE INSPECTIONS (On the grid)
14:10 Elite 1 Drivers Introduction
14:19 Elite 1 National anthems (USA followed by Italy)
14:22 Elite 1 Drivers in their cars, Music and race presentation
14:23 Elite 1 Introduction special guests
14:25 Elite 1 Show Pompom Girls, on the grid
14:27 Elite 1 Track evacuation (except 1 crew member per car)
14:28 Elite 1 Introduction Grand Marshall
14:29 Elite 1 “Drivers Start your engines” by race Grand Marshall
14:30 – 15:10 Elite 1 ELITE 1 SUNDAY RACE (25 LAPS – 63.00 Km) – Green Flag 1 Pace lap
15:10 Elite 1 POST RACE INSPECTIONS (Technical Pit-Boxes et Parc Fermé)